Iedereen die in loondienst werkt of een uitkering ontvangt krijgt in mei of juni vakantiegeld uitbetaald. Meestal is dit een bedrag gelijk aan 8% van het jaarinkomen. Een leuk bedrag dat voor veel mensen neerkomt op iets minder dan een maandloon dat extra wordt uitbetaald. Natuurlijk willen veel mensen dit geld het liefst besteden aan een welverdiende vakantie. Maar dat is lang niet altijd mogelijk. Het gebeurt regelmatig dat het vakantiegeld niet aan een vakantie wordt besteed.
Schulden aflossen
Veel mensen gebruiken het vakantiegeld om schulden mee af te lossen. Zeker mensen die een uitkering krijgen en vaak krap bij kas zitten besteden het vakantiegeld aan schulden of aan het doen van een noodzakelijke aankoop zoals een wasmachine. Natuurlijk is dit niet de leukste manier om je vakantiegeld te besteden, maar vaak kan het niet anders. En dan is er nog een groep die het vakantiegeld op een spaarrekening zet om te bewaren voor een moment dat het geld ergens voor nodig is. Toch neemt het aantal vakanties toe als het met een land economisch beter gaat. Tijdens een periode van crisis zie je vaker dat het vakantiegeld voor andere zaken wordt gebruikt.
Niet iedereen krijgt vakantiegeld
Wanneer je als zelfstandige werkt ontvang je geen vakantiegeld. Hiervoor wordt immers niet gereserveerd. Een ondernemer krijgt betaald als hij een opdracht uitvoert of een product levert. Je kunt hooguit van wat je maandelijks verdient een bedrag apart te zetten wat je voor je vakantie wilt gebruiken. Maar omdat veel zelfstandigen daar niet genoeg voor verdienen gebeurt dit lang niet altijd. Als je een bijstandsuitkering ontvangt krijg je ook vakantiegeld, maar dit is minder dan voor werkenden. Van de sociale dienst krijg je een bedrag dat gelijk is aan 5% van de uitkering op jaarbasis.